100 jaar Roosken op Erica

Verslag Nieuwsfiets.nu


100 jaar Roosken op Erica


Roosken kijkt trots terug op jubileumjaar 100

ERICA – Fiets-shop Harry Roosken heeft het jubileumjaar, waarin het 100-jarig bestaan gevierd werd, bijna afgesloten. Ze kijken terug op een mooi jaar, zowel zakelijk als persoonlijk. Hoogtepunt was de viering van het jubileum, met een speciale expositie in de winkel.

DEALER SPOTLIGHT

Hoewel Roosken dit jaar 100 jaar bestaat, is niet duidelijk op welke dag de verjaardag van de onderneming valt. Harry’s grootvader is in 1918 ooit begonnen met een smederij en toen Harry’s vader in het bedrijf ging werken, kwam ook de verkoop van huishoudelijk apparaten en later ook fietsen op gang. Het bedrijf veranderde langzaam maar zeker in een typische dorpswinkel, waar van alles verkrijgbaar was.

REGIOFUNCTIE | Inmiddels is al geruime tijd het vizier volledig gericht op de verkoop en onderhoud van fietsen. De winkel, gelegen aan de Verlengde Vaart, heeft een duidelijke regiofunctie. Dat moet ook wel, want het dorp Erica – in de zuidoosthoek van Drenthe - telt slechts 4800 inwoners, maar er is een nieuwe woonwijk in aanbouw. “Er zit tegenwoordig geen andere fietsenzaak meer in Erica, terwijl we er vroeger wel een stuk of 6 hadden. Dat was zo’n 80 jaar geleden. In de loop der jaren zijn er verschillende gestopt, bij gebrek aan opvolging, en een aantal is autobedrijf geworden.”

Volgens Harry Roosken draait het in zijn fietsenzaak, die hij samen met zijn echtgenote Ria en twee medewerkers runt, niet alleen om de verkoop van fietsen en accessoires, maar speelt ook de werkplaats een voorname rol. “We doen veel aan service. Het halen en brengen van fietsen, doen we consequent voor onze klanten, omdat er veel buiten het dorp wonen,” aldus Roosken.

INTERNET DISCUSSIE | Wat betreft fietsmerken zijn Gazelle, voor de algemene fietsen en e-bikes en Merida, voor de racefietsen, MTB’s en sportieve e-bikes, wel de belangrijkste merken voor Roosken. Daarnaast verkoopt hij ook Cortina, RIH, Multicycle en Focus. Erg veel last van internet concurrentie heeft hij niet. “Nee, dat valt wel mee. Ik ben blij dat ik zover in het oosten zit, want hier heb je toch minder last van de internetdiscussie. Merken als Stella en Amslod worden hier natuurlijk ook verkocht en als mensen die brengen voor reparatie, nemen we die gewoon aan. Het komt alleen niet zoveel voor,” stelt Roosken. “Dat kan ook wel zijn omdat dorpelingen er niet altijd voor durven uit te komen, dat ze een fiets ergens anders gekocht hebben. Maar dat maakt ook niet uit hoor, wij willen iedereen helpen.”

HISTORISCHE KRING | Dat je het met deze instelling ver kunt schoppen, ook in klein dorp als Erica, bewijst Roosken dagelijks. En eigenlijk al 100 jaar lang. 2018 was voor hen extra feestelijk vanwege dit jubileum. Op 23 en 24 juni hadden ze een speciale expositie in de winkel ingericht, waar oude foto’s, fietsen, onderdelen en materialen te zien waren. Dat trok lokaal aardig de aandacht, vooral bij oudere mensen, die het bedrijf ook nog van vroeger kenden. Af en toe komt Harry’s moeder ook nog even voorbij. “We hebben die expositie kunnen organiseren dankzij de samenwerking met de Historische Kring Erica, die heel veel spullen van vroeger bewaard heeft. Dat kwam ons nu goed van pas,” zegt Roosken. “Mijn vader hield niet zo van foto’s, dus we hebben helaas haast geen beeld van vroeger. Maar dankzij de Historische Kring Erica hebben we toch een leuke expositie kunnen laten zien.”

Nuchter als Roosken is, heeft hij verder niet al teveel tamtam rondom het jubileum gemaakt. “Geen kortingsacties of zo, dat vind ik veel te commercieel voor zo’n jubileum. We hebben die expositie gedaan en een leuke toertocht georganiseerd met een hapje en drankje na de tijd en daarmee was het feestje voor de klanten wel compleet.”

Klik hier voor de sfeerimpressie.


Terug
Deel het met uw vrienden!

Meer

Vici 3-in-1meegroeifiets

Drie design fietsen in één simpele draai

AVG OK

AVG OK

Leaseplan vanaf 1 januari 2020

E-bike & fiets leasen vanaf 1 januari 2020

eBike actieradius-calculator

Hoe kunt u de actieradius van uw eBike beïnvloeden?

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag:  Gesloten
Dinsdag:  8.30-12.00/13.00-18.00
Woensdag:  8.30-12.00/13.00-18.00
Donderdag:  8.30-12.00/13.00-20.00
Vrijdag:  8.30-12.00/13.00-18.00
Zaterdag:  8.30-17.00
Zondag:  Gesloten


Facebook


Waar vindt u ons?